Leipzigin messuhallien pääsisäänkynti.

Leipzigin messuhallien pääsisäänkynti.

Itä-Suomen ammattitaito Ry:n matka WorldSkills 2013 kilpailuihin Leipzigiin

 

Aamupäivällä aurinkoisena kesäpäivänä 4.7.2013 suuntasimme iloisin mielin Helsinki-Vantaan lentoasemalle, jossa sovimme tapaavamme koko Itä-Suomen ammattitaito Ry:n 38 henkisen matkaseurueen. Lentoasemalla kävi iloinen puheen sorina vanhojen tuttujen sekä uusien osallistujien kesken. Suunnitelmamme mukaisesti meidän piti suunnata lennolle kohti Berliiniä ennen puolta päivää. Lentomatkustamisessa kaikki ei aina suju kuten ”Strömsössä”. Alkuperäinen lentomme ilmoitettiin perutuksi jo ennekuin pääsimme portille saakka. Matkanjohtajamme Jukka Kosunen hoiti tilanteen kokemuksen tuomalla varmuudella ja saimme paikat seuraavalle Air Berlinin lennolle loppu iltapäivästä. Illansuussa saavuimme Berliinin Tegelin kentälle, josta jatkoimme heti bussikuljetuksella kohti majoituskaupunkiamme Hallea. Kuljettaja ja osa kanssamatkustajista oli aavistanut matkan rasittavuuden ja varannut matkalle tarjolle virvokkeita joita nautiskellessa matka sujui hyvässä seurassa rempseissä tunnelmissa yllättävän nopeasti. Perille Halleen saavuimme ennen puoltayötä ja majoituimme meille varattuihin huoneisiin.

 

Myös Saksassa ilmat suosivat koko reissumme ajan päivälämpötilan liikkuessa 24–29°C kieppeillä. Seuraavana aamuna mentiin oman aikataulun mukaan aamupalalle, jotta jaksaisimme kiertää kisa-aluetta heti väsähtämättä. Aamupala olikin Saksalaiseen tyyliin runsas ja monipuolinen. Kaikki odottivat malttamattomana pääsevänsä seuraamaan ammattitaidon MM-kilpailuja, joissa omat opiskelijat kisailivat tai haluttiin kannustaa suomen maajoukkuetta menestykseen. Majoituspaikaltamme nopein ja vaivattomin tapa matkata Leipzigin messukeskukseen oli paikallisjuna, joita kulki Hallesta kisapaikalle suhteellisen tiheään. Kisapaikalle saavuttuamme meidät otti vastaan WorldSkills2013 Avustava tekninen delegaatti ja Savon ammatti- ja aikuisopiston Koulutus- ja kilpailupäällikkö Ilkka Kemppainen. Ilkka kertoi Suomen joukkueen kuulumisia ja kisojen tunnelmia, koska menossa oli ensimmäisenä vierailupäivänämme kilpailujen kolmas päivä.

 

Itä-Suomen ammattitaito ry:n opintomatkalaiset

Itä-Suomen ammattitaito ry:n opintomatkalaiset

Puitteet Leipzigin messukeskuksessa olivat niin kilpailijoille kuin vierailijoille hulppeat. Messukeskuksessa oli kisakäytössä 5 katettua hallia, ulkoalueet, ravintolat ja kaikkia rakennuksia yhdistävä lasipintainen ”eteishalli”. Kilpailijoiden kisapaikan vieressä oli kilpailijoiden kuvat sekä tieto mitä maata ja mitä oppilaitosta he edustavat. Yhteisestä sopimuksesta noudatimme ohjetta, ettei Suomalaisten kilpailijoiden lähellä puhuta suomea eikä heihin oteta vilkuttelemalla kontaktia, ettei kisasuoritus tämän vuoksi häiriinny. Kilpailutapahtumia välitettiin kilpailualueilta erilaisilla infotauluilla ja näytöillä paremmin yleisön saataville. Varsinaista ruuhkaa ei kisa-alueen käytävillä ollut ja järjestelyt toimivat kaikin puolin täsmällisesti ja yleisön silmin myös kisatapahtumat sujuivat järjestelyistään mainiosti. Aika kilpailuja ja oheistapahtumia seuratessa meni niin nopsasti, että aika kului kuin siivillä. Illalla oli hieman aikaa tutustua varsinaisesti Leipzigin kaupunkiin oma-aloitteisesti. Tuliaisia oli myös kotoa toivottu ja ne löytyivät kaupungilta sekä Leipzigin suurelta rautatieasemalta, jossa pieniä ja vähän suurempia liikkeitä on kolmessa kerroksessa.

 

Soila Korhonen voitti pronssia lentokonehuoltolajissa.

Soila Korhonen voitti pronssia lentokonehuoltolajissa.

Myös vierailumme toisena päivänä oli mahdollisuus seurata oman aikataulunsa mukaisesti kisatapahtumia sekä tutustua majoituskaupunkiimme Halleen ja Leipzigiin paremmin. Joitain kiinnosti myös seurata screeniltä F1 aika-ajoja.

Aikaisin sunnuntaiaamuna 7.7.2013 suuntasimme hotellilta matkamme kotia kohti Berliinin lentokentän kautta. Ammatillisesti ja kulttuurillisesti olimme saaneet hyvän annoksen uutta oppia. Kokonaisuutena matka oli todella onnistunut ja matkaseurueemme tyytyväinen matkanjärjestäneen organisaation panokseen ammatillisen koulutuksen tunnettuuden sekä kehittämisen puolesta.

 

Faktatietona WordlSkills2013 tapahtumasta SkillsFinlandin sivulta lainattuna ”kilpailussa oli mukana noin 1000 kilpailijaa 52 eri maasta ja kilpailulajeja oli 46. Kisoissa Leipzigin messukeskuksessa vieraili 205 000 kävijää. Suomen ammattitaitomaajoukkue, TeamFinland 2013, toi kisoista kotiin kuusi mitalia!”.

 

Antti Heikura sähköasennuslaji

Antti Heikura sähköasennuslaji

Jari Tuhkanen CNC-sorvauslaji

Jari Tuhkanen CNC-sorvauslaji

Daniel Mononen tietokoneet ja verkot laji

Daniel Mononen tietokoneet ja verkot laji

Kia-Lisa Vartiainen tarjoilemassa  ravintolapalvelutlaji

Kia-Lisa Vartiainen tarjoilemassa ravintolapalvelutlajissa

Kilpailijat Ville Virtanen (Hitsaus), Jari Tuhkanen (CNC-sorvaus), Kuntayhtymän valtuuston pj. Antti Valta ja kuntayhtymän johtaja Esa Karvinen, Jukka Kosunen ja Ilkka Kemppainen

Kilpailijat Ville Virtanen (Hitsaus), Jari Tuhkanen (CNC-sorvaus), Kuntayhtymän valtuuston pj. Antti Valta ja kuntayhtymän johtaja Esa Karvinen, Jukka Kosunen ja Ilkka Kemppainen

SkillsFinland järjesti infotilaisuuden 6.7.2013.

SkillsFinland järjesti infotilaisuuden 6.7.2013.